Skip to main content
Logotip Europske komisije
Taxation and Customs Union

  

tax-20-002-cash_control_factsheet-en-header.png

Ulazite u EU ili izlazite iz njega nakon 3. lipnja s gotovinom ili određenim predmetima u vrijednosti višoj od 10 000 eura?

Informirajte se o ažuriranim pravilima!

U okviru borbe EU-a protiv pranja novca i financiranja terorizma svi putnici koji ulaze na područje EU-a ili izlaze iz njega već moraju podnijeti prijavu gotovine ako nose 10 000 eura ili više (ili protuvrijednost u drugim valutama, obveznicama, dionicama ili putničkim čekovima). Carinska tijela ovlaštena su provjeravati osobe, njihovu prtljagu i prijevozna sredstva. Ovlaštena su i zadržati neprijavljenu gotovinu.

Koje promjene stupaju na snagu 3. lipnja 2021.?

1) Definicija „gotovine” u pravilima proširit će se na određene vrijedne predmete.

To znači da od tog datuma kad ulazite u EU ili izlazite iz njega morate podnijeti prijavu gotovine ako nosite predmete uključene u novu definiciju gotovine u vrijednosti od 10 000 eura ili više (ili protuvrijednost tog iznosa u drugim valutama). U tu je definiciju uključeno sljedeće:

  • novčanice i kovanice (uključujući gotov novac koji više nije u upotrebi, ali se još može zamijeniti u financijskoj ustanovi ili središnjoj banci)
  • prenosivi instrumenti na donositelja kao što su čekovi, putnički čekovi, zadužnice i novčani nalozi
  • zlatne kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 %
  • zlatne poluge, zrnca ili grumeni s udjelom zlata od najmanje 99,5 %.

2) Carinska tijela sad mogu zatražiti i podnošenje prijave u smislu objavljivanja gotovine kad otkriju iznos od 10 000 eura ili više u gotovini (kako je navedeno u novoj definiciji) koji se šalje poštom, teretnim ili kurirskim pošiljkama (gotovina bez pratnje). Ako se to zatraži, tu prijavu trebaju u roku od 30 dana podnijeti primatelj, pošiljatelj ili imenovani predstavnik nekog od njih.

3) Prema novim pravilima carinska tijela mogu djelovati i kad je riječ o iznosima nižima od 10 000 eura ako ima naznaka da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću.

Ako ne podnesete prijavu (ili prijavu u smislu objavljivanja ako je to zatraženo u slučaju gotovine bez pratnje) za iznose gotovine od 10 000 eura ili više ili ako postoje naznake povezanosti s kriminalnom aktivnošću, gotovina može biti zadržana i možete biti kažnjeni. U samoj prijavi gotovine bilježe su detaljne informacije o ekonomskom podrijetlu i namjeni gotovine.

Kako podnijeti prijavu gotovine pri ulasku u EU ili izlasku iz njega s iznosom od 10 000 eura ili više u gotovini?

Države članice upotrebljavaju usklađeni obrazac za prijavu koji je u svakoj zemlji kroz koju ulazite u EU ili izlazite iz njega dostupan na nekoliko jezika. Dostupne su i referentne verzije obrasca na jezicima zemalja izvan EU-a kako bi se putnicima pomoglo da ispune svoje prijave.

Više informacija, obrasci koji se koriste u svakoj državi članici i verzije na jezicima trećih zemalja dostupni su ovdje. Obrasci su dostupni i na graničnim prijelazima za ulazak u EU ili izlazak iz njega.

Ako nosite gotovinu u ime poduzeća, njegovo ime mora biti navedeno u prijavi. Za osobe koje putuju u skupini, ograničenje od 10 000 eura primjenjuje se pojedinačno na svaku osobu. Obveza prijave gotovine primjenjuje se i na maloljetnike i osobe pod skrbništvom, koje zastupaju njihovi roditelji odnosno zakonski skrbnici.

Ako niste sigurni morate li prijaviti gotovinu, trebali biste potražiti savjet nadležnih tijela pri ulasku u EU ili izlasku iz njega.

Koje se kazne primjenjuju za nepoštovanje pravila ili neprijavljivanje?

Osim mogućeg zadržavanja predmetne gotovine, svaka država članica može primijeniti vlastite kazne koje su „učinkovite, proporcionalne i odvraćajuće”. To može uključivati znatne novčane kazne za neprijavljivanje.

Neke države članice EU-a također imaju nacionalne odredbe kojima se uređuje gotovina koja se prenosi iz jedne države članice EU-a u drugu ili čak unutar jedne zemlje. Iako te odredbe nisu dio pravila EU-a, Komisija preporučuje da prije putovanja provjerite koje su vaše obveze.

Što se događa s podacima iz prijave gotovine?

Relevantna tijela pohranit će informacije iz prijava gotovine koje se odnose na kretanje gotovine koja se unosi u EU ili iznosi iz njega na pet godina prije nego što ih izbrišu.

Države članice prenosit će podatke svojim nacionalnim financijsko-obavještajnim jedinicama (FOJ).

Države članice također će razmjenjivati informacije o slučajevima neprijavljivanja i slučajevima prijava u kojima postoje naznake povezanosti s kriminalnim aktivnostima (uključujući iznose niže od 10 000 eura). Dijelit će i anonimizirane informacije o rizicima i rezultate analize rizika.

U nekim slučajevima, ako postoje naznake negativnih učinaka na proračun EU-a, određene informacije mogu se razmjenjivati s Europskom komisijom, Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO) i Europolom.