Preskoči na glavno vsebino
Taxation and Customs Union

EU-ZDRUŽENO KRALJESTVO: novi odnosi

Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom

EU in Združeno kraljestvo sta 24. decembra 2020 dosegla dogovor o pogojih njunih odnosov po izstopu Združenega kraljestva iz EU. Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom je začel začasno veljati 1. januarja 2021 in določa ničelne tarife in ničelne kvote za vso trgovino z blagom iz EU in Združenega kraljestva, ki izpolnjuje ustrezna pravila o poreklu.

Smernice za deležnike o uporabi sporazuma o trgovini in sodelovanju

Sporazum o izstopu

Za carinske namene se Združeno kraljestvo zdaj obravnava kot katera koli druga država nečlanica EU. Zlasti se za trgovino med Združenim kraljestvom in EU uporabljajo carinski postopki in formalnosti.

Vendar se v skladu z dogovorjenim Protokolom o Irski/Severni Irski carinski predpisi in postopki EU na splošno še naprej uporabljajo za blago, ki vstopa v Severno Irsko in izstopa iz nje.

Izstop Združenega kraljestva iz EU vpliva na vaše podjetje, če:

  • prodaja blago ali opravlja storitve v Združenem kraljestvu,
  • kupuje blago ali uporablja storitve iz Združenega kraljestva,
  • prevaža blago prek Združenega kraljestva,
  • uporablja materiale in blago iz Združenega kraljestva, da bi v okviru preferencialnih shem trgovalo s partnerskimi državami EU.

Najpogostejša vprašanja o koncu prehodnega obdobja

Na področju davkov in carin to na primer pomeni:

  • Pri uvozu blaga v Veliko Britanijo (Združeno kraljestvo brez Severne Irske) ali izvozu iz nje ali pri prevozu blaga prek Velike Britanije morate vložiti carinsko deklaracijo.
  • Poleg carinske deklaracije boste morda morali predložiti tudi podatke o varstvu in varnosti.
  • Za uvoz ali izvoz določenega blaga (npr. odpadkov, nekaterih nevarnih kemikalij, GSO) potrebujete posebno dovoljenje. Če v Veliko Britanijo uvažate trošarinsko blago (alkohol, tobak ali gorivo) ali ga izvažate iz nje, morate opraviti dodatne formalnosti.
  • Za transakcije z Veliko Britanijo morate upoštevati drugačna pravila in postopke v zvezi z DDV kot za transakcije znotraj EU in s Severno Irsko.

Komisija je v pomoč podjetjem objavila podrobne smernice o najrazličnejših posebnih temah. Ustrezne smernice za področje davkov in carin so na voljo na naslednjih povezavah:

Popoln seznam obvestil o pripravljenosti je na voljo tukaj.

Posledice izstopa Združenega kraljestva iz EU

Spletno nakupovanje v Združenem kraljestvu

Za spletne nakupe v Združenem kraljestvu se zdaj zaračunajo enaki stroški kot za blago, kupljeno prek spleta pri trgovcih na drobno zunaj EU. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem pri spletnih nakupih v Združenem kraljestvu, vedno pozorno preberite prodajne pogoje in informacije o dostavi. Vsa spletna mesta, ki prodajajo blago v EU, morajo potrošnike obvestiti o skupni ceni blaga in storitev, vključno z davki in drugimi stroški. Če jih ni mogoče izračunati vnaprej, morajo potrošnike obvestiti, da bodo morda morali plačati dodatne stroške. Za pomoč pri oceni dodatnih stroškov se obrnite na spletno trgovino.

Več informacij o stroških, ki jih boste morda morali plačati pri nakupih v spletnih trgovinah iz Združenega kraljestva, najdete v informativnem pregledu.

Laptop with a parcel decorated with UK and EU flags

Nacionalne kontaktne točke

Za nacionalne kontaktne točke v vaši državi obiščite spletno mesto s seznamom kontaktnih točk.

Več informacij in povezave