Glavni sadržaj
Taxation and Customs Union

Novi odnos EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine

EU i Ujedinjena Kraljevina 24. prosinca 2020. postigli su sporazum o uvjetima svojeg odnosa nakon povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine privremeno je stupio na snagu 1. siječnja 2021. te se njime predviđaju nulte carine i nulte kvote za svu trgovinu robom iz EU-a i Ujedinjene Kraljevine koja je u skladu s relevantnim pravilima o podrijetlu.

Smjernice za dionike o primjeni Sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Sporazum o povlačenju

Za potrebe carine Ujedinjena Kraljevina smatra se jednakom bilo kojoj drugoj zemlji koja nije država članica EU-a. Konkretno, na trgovinu između Ujedinjene Kraljevine i EU-a primjenjuju se carinski postupci i formalnosti.

Međutim, u skladu s dogovorenim Protokolom o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, carinska pravila i postupci EU-a općenito se i dalje primjenjuju na robu koja ulazi u Sjevernu Irsku i izlazi iz nje.

Povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a utječe na vaše poduzeće:

  • ako prodaje robu ili pruža usluge u Ujedinjenoj Kraljevini
  • ako kupuje robu ili prima usluge iz Ujedinjene Kraljevine
  • ako prevozi robu kroz Ujedinjenu Kraljevinu
  • ako upotrebljava materijale i robu iz Ujedinjene Kraljevine za trgovinu u okviru povlaštenih dogovora s partnerskim zemljama EU-a.

Najčešća pitanja na kraju prijelaznog razdoblja

U području poreza i carina to znači, na primjer:

  • Morate podnijeti carinske deklaracije za uvoz u Veliku Britaniju (Ujedinjenu Kraljevinu osim Sjeverne Irske) ili izvoz robe iz Velike Britanije ili pri prijevozu robe kroz Veliku Britaniju.
  • Uz carinsku deklaraciju možda ćete trebati dostaviti i podatke o sigurnosti i zaštiti.
  • Za uvoz ili izvoz određene robe (npr. otpada, određenih opasnih kemikalija, GMO-a) potrebna vam je posebna dozvola. Morate ispuniti dodatne formalnosti u slučaju uvoza trošarinske robe (alkohola, duhana ili goriva) u Veliku Britaniju ili izvoza te robe iz nje.
  • Morat ćete se pridržavati pravila i postupaka za PDV pri transakcijama s Velikom Britanijom koji se razlikuju od onih za transakcije unutar EU-a i sa Sjevernom Irskom.

Kako bi pomogla poduzećima, Komisija je objavila detaljne smjernice o širokom rasponu tema. Relevantne smjernice u području poreza i carina nalaze se u nastavku.

Cjelovit popis obavijesti za pripravnost dostupan je ovdje.

Posljedice za javne uprave, poduzeća i građane EU-a

Kupnja na internetu iz Ujedinjene Kraljevine

Iste naknade koje se primjenjuju na robu kupljenu na internetu od trgovaca na malo koji nisu iz EU-a sada se primjenjuju na kupnju na internetu od trgovaca iz Ujedinjene Kraljevine. Kako biste izbjegli neželjena iznenađenja pri naručivanju na internetu iz Ujedinjene Kraljevine, uvijek pažljivo pročitajte uvjete prodaje i informacije o dostavi. Sve internetske stranice na kojima se prodaje roba u EU-u moraju sadržavati informacije za potrošače o ukupnoj cijeni robe i usluga, uključujući poreze i sve druge naknade. Ako ih nije moguće unaprijed izračunati, potrošača se mora obavijestiti o eventualnom plaćanju dodatnih troškova. Zatražite pomoć na internetskoj stranici kako biste procijenili koliko ćete morati dodatno platiti.

U našem informativnom članku saznajte koje ćete naknade možda morati platiti pri kupnji na internetu od trgovaca iz Ujedinjene Kraljevine.

Laptop with a parcel decorated with UK and EU flags

Nacionalne kontaktne točke

Nacionalne točke u svojoj zemlji možete pronaći na stranici s popisom kontakata.

Više informacija i korisne poveznice