Direct la conținutul principal
Taxation and Customs Union

O nouă relație între Uniunea Europeană și Regatul Unit

Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit

La 24 decembrie 2020, Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord cu privire la termenii relației lor în urma retragerii Regatului Unit din UE. Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit a intrat în vigoare provizoriu la 1 ianuarie 2021 și prevede tarife zero și contingente zero pentru toate schimburile comerciale cu mărfuri din UE și din Regatul Unit care respectă regulile de origine corespunzătoare.

Orientări pentru părțile interesate cu privire la aplicarea acordului comercial și de cooperare

Acordul de retragere

În prezent, Regatul Unit este tratat în scopuri vamale ca orice altă țară din afara UE. Mai exact, comerțul dintre Regatul Unit și UE face obiectul procedurilor și formalităților vamale.

Cu toate acestea, în conformitate cu Protocolul convenit privind Irlanda și Irlanda de Nord, normele și procedurile vamale ale UE continuă, în general, să se aplice mărfurilor care intră și ies din Irlanda de Nord.

Retragerea Regatului Unit din UE afectează societatea dumneavoastră dacă:

  • vinde produse sau prestează servicii către Regatul Unit sau
  • cumpără produse sau primește servicii din Regatul Unit
  • transportă mărfuri în tranzit prin Regatul Unit
  • utilizează materiale și produse din Regatul Unit pentru a efectua schimburi comerciale în temeiul unor regimuri preferențiale cu țările partenere ale UE.

Cele mai frecvente întrebări la sfârșitul perioadei de tranziție

În domeniul fiscal și vamal, aceasta înseamnă, de exemplu, că:

  • Trebuie să depuneți declarații vamale atunci când importați sau exportați orice produs către/din Marea Britanie (Regatul Unit cu excepția Irlandei de Nord) sau când mărfurile dumneavoastră tranzitează teritoriul Marii Britanii.
  • S-ar putea să fie necesar ca, în plus față de declarația vamală, să furnizați date privind securitatea și siguranța.
  • Aveți nevoie de o licență specială pentru a importa sau exporta anumite produse (de exemplu, deșeuri, anumite produse chimice periculoase, OMG-uri). Trebuie să îndepliniți formalități suplimentare în cazul importului sau al exportului de produse accizabile (alcool, tutun sau combustibil) către/din Marea Britanie.
  • Pentru tranzacțiile cu Marea Britanie va trebui să respectați norme și proceduri în materie de TVA diferite de cele aplicabile tranzacțiilor efectuate în cadrul UE și cu Irlanda de Nord.

Pentru a veni în sprijinul societăților, Comisia a publicat îndrumări detaliate pe o gamă largă de subiecte specifice. În domeniul fiscal și vamal, îndrumările relevante pot fi găsite mai jos:

Lista completă a avizelor de pregătire este disponibilă aici.

Consecințele Brexitului

Cumpărăturile online din Regatul Unit

În prezent, cumpărăturilor online din Regatul Unit li se aplică aceleași taxe care se aplică mărfurilor cumpărate online de la comercianți cu amănuntul din afara UE. Pentru a evita surprizele nedorite atunci când comandați online din Regatul Unit, trebuie să citiți întotdeauna cu atenție condițiile de vânzare și informațiile referitoare la livrare. Toate site-urile internet care vând mărfuri în UE au obligația de a informa consumatorii cu privire la prețul total al mărfurilor și serviciilor, cu includerea impozitelor și a oricărei alte taxe. Dacă acestea nu pot fi calculate în avans, consumatorul trebuie informat că s-ar putea să plătească taxe suplimentare. Cereți ajutor de la site-ul internet pentru a estima cât va trebui să plătiți în plus.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre taxele pe care este posibil să le achitați atunci când cumpărați online de pe site-urile din Regatul Unit, vă rugăm să consultați fișa informativă pe această temă.

Laptop with a parcel decorated with UK and EU flags

Puncte naționale de contact

Pentru a găsi punctele naționale de contact din țara dumneavoastră, vă rugăm să consultați lista de puncte de contact.

Informații suplimentare și linkuri