Direct la conținutul principal
Taxation and Customs Union

Sistem fiscal bazat pe normele aplicabile sediului social pentru IMM-uri

La 12 septembrie 2023, Comisia a adoptat o propunere privind un sistem de impozitare la sediul central care permite IMM-urilor care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier prin intermediul sediilor permanente să aibă posibilitatea de a interacționa cu o singură administrație fiscală – cea a sediului său central.

hot banner
HOT

Sistem fiscal bazat pe normele aplicabile sediului social pentru IMM-uri

Pe 17 aprilie și 19 iunie vor fi organizate două seminarii web pentru a oferi mai multe detalii despre propunere. Pentru a obține mai multe informații despre webinar, faceți clic aici.Nu este necesar să vă înregistrați.

Respectarea normelor de impozitare a întreprinderilor poate fi complexă. În cazul în care IMM-urile doresc să își desfășoare activitatea la nivel transfrontalier, acestea devin impozabile în mai multe state membre de îndată ce activitatea lor în străinătate implică crearea unui sediu permanent, ceea ce necesită respectarea unor sisteme și norme fiscale diferite.

IMM-urile cheltuiesc aproximativ 2,5 % din cifra lor de afaceri pentru respectarea obligațiilor lor fiscale – o sarcină semnificativ mai mare decât cea cu care se confruntă întreprinderile mari, care cheltuiesc doar 0,7 % pentru astfel de obligații.

Respectarea acestor obligații presupune costuri fixe, creând o barieră care poate împiedica IMM-urile să se dezvolte pe alte piețe, să investească înapoi în activitatea lor sau să angajeze personal nou. Acest lucru este valabil în special pentru întreprinderile noi și pentru întreprinderile nou-înființate.

Costurile de asigurare a conformității legate de impozitul pe profit în UE s-ar putea ridica la 54 de miliarde EUR pe an, din care 90 % sunt suportate de întreprinderile foarte mici, cu mai puțin de 10 de angajați.

În conformitate cu propunerea privind noul Sistem fiscal bazat pe normele aplicabile sediului social (HOT), IMM-urile transfrontaliere ar putea alege să interacționeze cu o singură administrație fiscală dintr-un stat membru al UE – cel al sediului central – în loc să fie nevoite să respecte mai multe sisteme fiscale.

Propunerea Comisiei va spori securitatea fiscală și va reduce costurile de asigurare a conformității, ceea ce va contribui la stimularea investițiilor și a extinderii transfrontaliere în UE.

Cum va funcționa noul sistem?

hot image

IMM-urile și-ar calcula rezultatul impozabil pentru toate activitățile lor în statul membru principal (statul membru în care se află sediul central) și pentru toate sediile lor permanente din UE, utilizând numai normele fiscale ale statului membru în care își au sediul central.

hot factsheet

Acestea depun o singură declarație fiscală la administrația fiscală a statului membru respectiv.

hot factsheet

Administrația fiscală comunică această declarație celorlalte state membre în care IMM-ul își menține prezența.

hot factsheet

Statul membru al sediului central aplică rata de impozitare a celorlalte state membre profiturilor acumulate de sediul permanent al IMM-urilor în statul respectiv și transferă eventualele venituri fiscale rezultate.

Eligibilitate, reziliere și combatere a abuzurilor

Odată ce un IMM alege să aplice noile norme, acesta va trebui să rămână în acest sistem timp de cinci ani fiscali, cu excepția cazului în care sediul central își schimbă reședința între timp sau activitatea sa comercială din străinătate crește exponențial în comparație cu activitatea economică din statul membru de origine. În acest caz, normele încetează să se aplice.

IMM-urile vor fi în măsură să își reînnoiască opțiunea o dată la cinci ani, fără limită, atât timp cât continuă să îndeplinească cerințele de eligibilitate. Această eligibilitate, precum și dispozițiile privind încetarea sunt menite să descurajeze potențialele practici de planificare fiscală, în special transferul deliberat al sediului central către o țară cu un nivel redus de impozitare.

În același timp, fiecare stat membru rămâne competent pentru auditurile sediilor permanente din jurisdicția sa și poate solicita, de asemenea, audituri comune obligatorii cu alte state membre.

Etapele următoare

Propunerea Comisiei trebuie să fie aprobată în unanimitate de toate statele membre ale UE în cadrul Consiliului înainte ca aceasta să poată deveni lege.

Documente legislative

12 SEPTEMBRIE 2023
Communication from the Commission on the SME Relief Package
12 SEPTEMBRIE 2023
Council Directive establishing a Head Office Tax system for micro, small and medium sized enterprises
12 SEPTEMBRIE 2023
Impact Assessment Report - Head Office Tax System for SMEs
12 SEPTEMBRIE 2023
Summary of Impact Assessment Report - Head Office Tax System for SMEs
12 SEPTEMBRIE 2023
Subsidiarity Grid - Head Office Tax System for SMEs

Informații suplimentare

Comunicat de presa

Întrebări și răspunsuri privind Sistemul fiscal pentru IMM-uri bazat pe normele aplicabile sediului social