Skip to main content
Taxation and Customs Union

VRIJEME JE DA VRATIMO IZGUBLJENI NOVAC

VRIJEME JE DA
VRATIMO
IZGUBLJENI
NOVAC

Što to znači?

POREZNA PRIJEVARA

UTAJA POREZA

IZBJEGAVANJE PLAĆANJA POREZA

Porezna prijevara oblik je namjernog izbjegavanja plaćanja poreza što je općenito kažnjivo prema kaznenom zakonu. To uključuje situacije u kojima se daju namjerno lažne izjave ili se proizvode krivotvoreni dokumenti.

Utaja poreza uglavnom se sastoji od nezakonitih dogovora u kojima se porezna obveza skriva ili ignorira, odnosno porezni obveznik plaća manje poreza nego što treba platiti po zakonu tako da prihod ili podatke skriva od poreznih vlasti.

Izbjegavanje plaćanja poreza definira se kao djelovanje unutar granica zakona, ponekad i na rubu zakona, kako bi se porez, koji inače po zakonu dugujemo, smanjio ili uklonio. Često uključuje iskorištavanje strogog slova zakona, rupa i neusklađenosti kako bi se ostvarila porezna prednost koja zakonom inače nije predviđena.

Koliko je ozbiljan problem?

Europska unija poduzima mjere…

Ubiranje poreza kao i borba protiv porezne prijevare i utaje odgovornost su državnih tijela država članica Europske unije. Međutim, veliki dio prijevare odvija se izvan granica pa jedna država samostalno ne može puno toga postići. Europska unija dugo vremena je državama članicama nudila alate za pomoć da se učinkovitije bore protiv prijevare. A sada ima Akcijski plan kako bi ubrzala proces.

…kod kuće…

Pomoću Informacijskih tehnologija i drugih načina, Europska unija omogućuje suradnju i razmjenu informacija između država članica o svim vrstama poreza, osobito o oporezivanju štednje i PDV-u. Primjerice, sustav uzajamne pomoći EU-a omogućuje državnim poreznim tijelima da naplate neplaćeni porez od jedne do druge članice.

…i diljem svijeta

Mnoga poduzeća posluju na globalnoj razini, a takva je i utaja poreza. Europska unija potpisala je ugovore s mnogim susjednim državama i sudjeluje u svim međunarodnim inicijativama čiji je cilj sprječavanje zloupotrebe poreza. A sve češće ciljaju i na porezna utočišta.

Preuzmite Akcijski plan Europske komisije

Više detalja na engleskom, francuskom i njemačkom