Aller au contenu principal
Taxation and Customs Union

ITT AZ IDŐ A HIÁNYZÓ PÉNZEK VISSZASZERZÉSÉRE

ITT AZ
IDŐ A HIÁNYZÓ
PÉNZEK VISSZASZERZÉSÉRE

Mit jelent mindez?

ADÓVISSZAÉLÉS

ADÓCSALÁS

ADÓKIKERÜLÉS

Az adóvisszaélés az adókerülésegyik szándékos formája, amely általában büntetőjogi felelősséget von maga után. A fogalom magába foglalja azon helyzeteket, amikor szándékosan hamis bevallások kerülnek benyújtásra vagy amikor hamis dokumentumokat állítanak elő.

Az adócsalás általában olyan jogellenes magatartást jelent, amelynek célja az adókötelezettség eltitkolása vagy figyelmen kívül hagyása, azaz az adófizető kevesebbet fizet, mint amennyit a jogszabályok szerint fizetnie kéne azáltal, hogy az adóhatóság elől jövedelmet vagy információt titkol el.

Az adókikerülés olyan legális cselekedet – gyakran a törvényesség határán mozogva – amelynek célja az egyébként jogosan fennálló adó minimális szintre csökkentése vagy kikerülése. Ide tartozik a jogszabályok szó szerinti értelmezésével, kiskapukkal és eltérésekkel való visszaélés, a jogalkotó által nem szándékozott adóelőny elérése céljából.

Milyen nagy a probléma?

Az EU lépéseket tesz…

Az adók beszedése, az adóvisszaélés és adócsalás elleni harc egyaránt az EU tagországok nemzeti hatóságainak feladata. A csalások nagy része azonban több országot érint, és egy adott ország önmagában nem sokat tud elérni. Az EU már régóta biztosít tagállamai számára eszközöket a csalás elleni hatékony harchoz. A még hatékonyabb fellépés érdekében most már akciótervet is kínál.

…otthon…

Az EU valamennyi adó tekintetében számítástechnikai és egyéb eszközökkel segíti a tagállamok közti együttműködést és információcserét, különösen a megtakarítások utáni adózás és az ÁFA terén. Például a kölcsönös segítségnyújtás európai rendszere lehetővé teszi a nemzeti adóhatóságok számára a befizetetlen adók beszedését egyik EU-tagállamból a másikba.

…és világszerte

Számos vállalkozás globális szinten működik, ahogy az adócsalás is. Az EU számos szomszédos országgal írt alá megállapodást, valamint minden olyan nemzetközi kezdeményezésben részt vesz, amelynek célja az adóvisszaélések megakadályozása. Az adóparadicsomok pedig egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek.

Töltse le az Európai Bizottság cselekvési tervét

További információ angol, francia és német nyelven