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Subject: Call for tenders TAXUD/2014/AO-04 (Provision of Tax and Customs 
Information Services) – replies to questions 

Dear Madam, Dear Sir, 

Enclosed you will find the replies to the questions received from 14/07/2014 up to 16/07/2014 
(questions 1 to 3). 

This letter is being posted on the website of the Directorate-General for Taxation and Customs 
Union, at the following URL (“Questions & Answers” section): 

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/tenders_grants/tenders/ao_2014_04_en.htm  

Questions received subsequently will be answered in further letters which will be placed 
regularly on the same website. Prospective tenderers are invited to monitor this site attentively. 

As mentioned in the invitation letter (ref. Ares(2014)2137776 dated 27/06/2014) published with 
the tender documents, requests for additional information received less than five working days 
before the closing date for submission of tenders, i.e. after 25/08/2014, will not be processed. 

Yours faithfully, 

 

(e-signed) 
Gaëtan Nicodème 

Head of Unit 

Ref. Ares(2014)2403779 - 18/07/2014
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Question no. 1 

Paragraph 10.2.2 Technical and professional capacity point (3) of the terms of references states 
that a tenderer must provide "A list of references in relation to similar services provided for the 
last three years, including the client references, the number of consultants provided, the 
associated volumetric, dates and duration, financial amounts, and certification of the services 
provided by the recipients, public and private"  

Is our understanding correct that:  

(a) the total number of the references provided can be determined by the tenderer itself?  

(b) each one of these references has to be accompanied by a certificate of satisfactory execution? 

Reply 

(a) Please provide 3 references (no more, no less) 

(b) Indeed. 

Question no. 2 

Point 4.3 Client references of Annex 1 - Questionnaire, states that "it is mandatory to provide 
three (three, no more, no less) valid client reference contacts of organisations that are making use 
of services similar to the service requirements of this call for tenders"  

Is our understanding correct that we need to include in the tender three client references contacts 
that are linked to three of the references that we have included in the tender following paragraph 
10.2.2? 

Reply 

Your understanding is correct. 

Question no. 3 

Referring to the call for tenders in subject for the contract "Provision of tax and customs 
information services (TAXUD/2014/AO-04)", published in the Official Journal 2014/S 129-
229870, we would like to register our interest for the tender and inform you that we have already 
downloaded the available electronic copy of the tender specifications from 
(http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/tenders_grants/tenders/index_en.htm) portal.  To 
the best of our understanding the electronic version downloaded is considered to be the only 
official one and no paper version and/or additional CD-ROM is dispatched for this call.  Thank 
you in advance for registering our company in the list of potential tenderers (if so required) and 
for informing us for any additional material/documentation may be available. 

Reply 

We confirm that the tendering documents are the ones published on our website 
(http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/tenders_grants/tenders/ao_2014_04_en.htm) and 
that there is neither paper version nor additional CD-Rom/DVD.  Please note that there is no list 
of registration of potential tenderers. All the instructions are outlined in the invitation letter and 
tendering specifications.  As indicated in the letter of invitation to tender, questions and answers, 
as well as any additional information, will be posted on the aforementioned website.  We strongly 
recommend regularly checking our website. 
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